Kulla e Markos

9G6Q+VJ Prilep, North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Markovi Kuli ose Kullat e Marko (maqedonisht: Маркови Кули) ndodhen në veriperëndim të Prilepit, Maqedoni pikërisht mbi fshatin Varoš. Kullat e princit mesjetar maqedonas Marko Mrnjavčević janë të vendosura në një kodër të lartë 120-180 m, të rrethuar nga shpatet e pjerrëta të mbuluara me gurë graniti minutësh. Pjesa e sipërme e vendbanimit të dikurshëm mund të arrihet nga ana e saj veriore dhe jugore.

Gjatë hulumtimit arkeologjik katër dekador, u gjetën mbetje që tregojnë ekzistencën e një vendbanimi antik të hershëm – Keramija. Në periudhën romake, ky fshat i vogël u zgjerua në jugperëndim, një fakt i sugjeruar nga zbukurimet e shumta të mermerit të një bazilike të hershme të krishterë. Rrënojat në Markovi KuliVendosja në këtë terren daton nga shekujt XIII dhe XIV dhe është në gjendje të mirë. Muret janë të trasha rreth një metër dhe ishin ndërtuar me llaç gëlqeror dhe prehen mbi shkëmbinjtë e mëdhenj gëlqeror.

Muret e brendshme e ndanin akropolin në zona më të vogla. Pallati i mbretit maqedonas Vukašin dhe djalit të tij Marko ishte gjithashtu këtu. Porta e saj veriore ka një themel të përbërë – një dëshmi për rikonstruksione të shumta të hapësirës. Sipas disa gjetjeve historike, deri në pjesën e dytë të shekullit XIV dhe madje edhe më vonë, kjo kala u mbrojt nga vetëm 40 ushtarë.

Orari:

Always

Informacion shtesë:

Qyteti i gurtë i Kuklica

Kuklici, Stone Dolls, North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Kuklica ndodhet 8 km në veri-perëndim të Kratovës. Formacionet prej guri ndodhen në bregun e djathtë të luginës së lumit Kriva. Zona ka një lartësi mbidetare prej 415-420 m dhe shtrihet në një sipërfaqe prej 0.3 km katrore. Ka tre legjenda kryesore që rrethojnë formimin e shtyllave të çuditshme me gurë në Kuklica.

Legjenda më e famshme është ajo e një burri që nuk mund të vendosë se me cilën nga dy gra duhet të martohet. Pra, burri planifikonte të martohej me secilën grua në të njëjtën ditë në periudha të ndryshme. Kur dasma e parë ishte në zhvillim e sipër, gruaja e dytë që u martua me burrin shkoi të shihte se kush po martohej në të njëjtën ditë si ajo. Kur pa burrin e saj të ardhshëm duke u martuar me një grua tjetër, i mallkoi të gjithë të pranishmit në dasmë dhe i ktheu në gur.

Ekziston një variant tjetër i legjendës së parë për tregimin. Se ishte një grua që ishte e dashuruar me një burrë që tashmë e donte një grua tjetër. Ata planifikuan të martoheshin dhe ditën e tyre të martesës, gruaja me zemër të thyer mallkoi të gjithë dhe i ktheu në gur. Një tjetër legjendë popullore është se dikur kishte një pyll në zonë, por për shkak të betejave u dogj. Pastaj, zona u bë një djerrinë. Temperaturat ishin shumë të ulëta dhe kur ushtria kalonte nëpër shkretëtirë, të gjithë ushtarët u kthyen në shkëmbinj. Sipas fshatarëve vendas, shifrat e reja shfaqen çdo 5-6 vjet. Ka katër vende në Ballkan ku mund ta shihni këtë fenomen, tre nga të cilat janë në Maqedoninë e Veriut.

Informacion shtesë:

Kokino

North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Kokino është një sit arkeologjik i epokës së bronzit në Republikën e Maqedonisë së Veriut, afërsisht 30 km larg qytetit të Kumanovës, dhe rreth 6 km larg kufirit serb, në komunën Staro Nagoričane. Ndodhet midis rreth 1010 dhe 1030 m mbi nivelin e detit në samitin Tatićev Kamen dhe mbulon një sipërfaqe prej rreth 90 me 50 metra, me pamje nga fshatra eponime e Kokino. Ajo u zbulua nga arkeologu Jovica Stankovski, drejtor i muzeut kombëtar në Kumanovë, në vitin 2001.

Në vitin 2002, Stankovski së bashku me Gorje Cenev (i cili është kryetari i një planetariumi në një Qendër Kulturore Rinore në Shkup) botoi pretendimin që faqja përmban një “site megithitëse vëzhguese dhe e shenjtë” (мегалитска опсерваторија и светилиште). Vendi më i gjerë arkeologjik Kokino mbulon rreth 30 hektarë. Gjetjet më të vjetra arkeologjike datojnë nga rreth shekullit XIX para Krishtit, që korrespondon me epokën e hershme të bronzit evropian. Ajo tregon shenja okupimi për periudhën nga shekujt XIX deri në VII para Krishtit. Gjetjet nga epoka e bronzit të mesëm (rreth shekujve 16 deri në 14 p.e.r.) janë më të shumtët (kryesisht anije qeramike, mullinj gurësh, disa kallëpe dhe një varëse). Një aglomeratë nga Epoka e Hekurt u zbulua në vitin 2009. Mbetjet e anijeve të mbushura me oferta u gjetën të depozituara në çarje në shkëmbinj, gjë që shkaktoi interpretimin e sitit si një “mal i shenjtë”.

“Observatori megalitik” i Kokinos duhet të dallohet nga siti më i gjerë arkeologjik i Kokino. Vendi i pretenduar arkeoastronomik ka një sipërfaqe të kombinuar prej rreth 5000 metra katrorë dhe përbëhet nga dy platforma me një ndryshim në lartësi prej 19 metrash. Pretendimi i sitit që përfaqëson një vëzhgim astronomik është bërë nga Stankovski dhe nga Gjore Cenev në 2002. Sipas këtij interpretimi, siti përfshin shënjues të veçantë guri të përdorur për të gjurmuar lëvizjen e Diellit dhe Hënës në horizontin lindor. Observatori përdori metodën e vëzhgimit të palëvizshëm, duke shënuar pozicionet e Diellit në solsticin e dimrit dhe verës, si dhe ekuinoksin.

Katër vende me gurë ose “fronë” janë vendosur në një rresht në platformën e poshtme. Sipas Cenev, një bllok guri me një shënim në platformën e sipërme shënon drejtimin e lindjes së diellit në solsticin veror kur shikohet nga njëra prej vendeve. Kokino u përmend shkurtimisht në një poster të bërë nga “Forumi i Edukimit i Lidhjes Diell-Tokë” i NASA-s në 2005, megjithëse në një studim të kohëve të fundit të “vëzhguesve” antikë, faqja Kokino u përshkrua si “një çështje veçanërisht problematike”. Zyra e Mbrojtjes së Trashëgimisë Kulturore të Ministrisë së Kulturës së Maqedonisë e shpalli vendin “një pronë nën mbrojtje të përkohshme” më 13 nëntor 2008 (Vendimi nr. 08-1935 / 6) Në vitin 2009, Ministrja e Kulturës Elizabeta Kancheska-Milevska shpalli Kokino “një nga përparësitë e programit 2009 të Ministrisë së Kulturës”. Në vitin 2009, Republika e Maqedonisë gjithashtu sugjeroi që siti të mbishkrohej në listën e siteve të trashëgimisë botërore të UNESCO-s. Pas emërimit të tij zyrtar në 2011 për përfshirje në Listën e Trashëgimisë Botërore, dosja e emërimit të faqes Kokino u refuzua sepse numri i pikave të mundshme të vëzhgimit dhe shënuesve mund të tregonte një përafrim astronomik rastësisht.

Informacion shtesë:

Mali i Sharrit

Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Shtrihen në Jug-Lindje të Kosovës duke filluar nga afersia e Prizrenit dhe shkojne pjerrtas me majet apo thepave në formë piramidale të radhitura njera pas tjetrës apo siç e quante qe nga antikiteti populli ilir, majat e sharres, nga ngjajshmëria me thepat e sharres, qe formojnë figura të njëpasnjëshme karakteristike në zemër të Ballkanit. Bjeshkët e Sharrit janë të njohura qysh nga antikiteti në dokumente të autorëve të ndryshëm, që nga shekulli i V p.e.s. më emrin Mont Skardus, nga Herodoti, i cili i pershkruan edhe fiset ilire dhe kufizimet e tyre. Nder shekuj keto vargmale sherbyen si mur natyror, mbrojtës nga sulmet barbare, drejt Maqedonisë dhe Greqisë ku konsideroheshin si të pakapercyeshme. Më vonë, me ardhjen e turqve në Ballkan, Malet e Sharrit u quajten Çar-dagh, ne dokumentet ottomane dhe europiane. Maja më e lartë nga fillojnë keto vargmale, mendohet se emrin e ka me origjinen frenge, “Pamje e bukur” “le bonne ten” e qe mbeti pastaj ne popull si Maja e Lubotenit e cila kulminon 2553m mbi nivelin e detit.

Informacion shtesë:

Alpine Hotel

Mavrovo, Macedonia (FYROM)
Tel+389 42 366 634 / +389 72 211 008

Përshkrimi i biznesit:

Kanalet tona:

   

Kategoria: Hotel, Restorant 

Në mes të peisazhit të mrekullueshëm të Mavrovës ndodhet  “Alpine Hotel” i cili  është i ndërtuar në  kushtet ideale për një pushim aktiv, dhe dëfrim për të gjitha moshat, 365 ditë: Ski, Cycling, Ndjekja, Peshkimi, Gjuetia, Jeep Safary etj. Hotel modern dhe i rehatshme “Alpine” është vendosur në mes të qendrës së pushimeve Mavrovë, vetëm disa qindra metra larg nga teleferiku dhe liqenit, sipas të gjithave standardeve evropiane. Dhoma dhe restorant të kane një pamje të mrekullueshme panoramike në shpatet e malit Bistra.  “Hotel Alpine” gjithashtu ofron kushte ideale për organizimin e seminareve, kongrese, takime biznesi, si dhe palët private etj.

Dhomat me hapesire ofrojne ngrohtesi dhe komoditet.  Zgjedhja e materialeve natyrore, mobilimi prej druri te vertete, ngjyrat e ngrohta dhe qilimat e bute do te bejne qendrimin relaksues dhe te kenaqshem. Te gjitha dhomat jane te pajisura me TV lCD  me ekran te gjere,  programe satelitore, krevate te medhenj dhe te rehatshem, carcafe pambuku, jorgan me pupla, divan te konvertueshem, telefon, kasaforte, mini-bar, banjo te medha me jacuzzi, tharese, ngrohje individuale. Restoranti i hotelit sherben kuzhine tradicionale dhe nje pergjedhje te larmishme te kuzhines nderkombetare. Coffee Pub sherben kokteile, kafe, pije te ndryshme nen shoqerine e muzikes me te mire te perzgjedhur nga DJ i hotelit. Hotel Alpine ofron aktivitete dhe eskursione te ndryshme ne cdo sezon te vitit .
Jeni te mirepritur.

f Insta                                                                 Booking

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Strugë – Qyteti i Poezisë

Strugë - Qyteti i Poezisë
guida

Përshkrimi i biznesit:

Strugë – Qyteti i Poezisë

Struga është një qytet dhe një destinacion popullor turistik i vendosur në rajonin jugperëndimor të Republikës së Maqedonisë, i shtrirë në bregun e liqenit të Ohrit. E njohur dikur si “Enchalon” -Eel, Struga ka një popullsi rreth 15 000 banorë. Ajo ka qenë e njohur që nga koha e Ilirit dhe shumë shkrimtarë të vjetër të guidave udhëtuese kanë vënë në dukje se Struga ishte një qytet shumë i gjallë, me tregti të zhvilluar, tregje të mëdha dhe shtëpitë e qytetarëve të pasur ishin gjithmonë të bukur dhe dekorativë. Për këtë arsye ekziston një thënie e njohur: “Nuk ekziston asnjë vend tjetër si Struga”. Përveç liqenit të Ohrit në Strugë ekziston një lumë i quajtur Drini i Zi i cili rrjedh lehtë përmes qytetit, pasi nuk dëshiron të shqetësojë vizitorët që ecin përgjatë brigjeve të saj, të ngazëllyer nga ujërat e tij kristal e qartë. Në mbrëmje kur ndizet shumë dritë, lumi ka edhe një pamje më të mirë nga reflektimi i dritës nga ujërat e saj.

Në rrugën e saj drejt Detit Adriatik Drini i Zi formon dy liqene të bëra nga njeriu Globochitsa dhe Shpilye të cilat janë të rrethuar nga peizazhe madhështore. Shumë nga të ardhurat e pakta të qytetit është përmes turizmit të brendshëm. Vendndodhja e Strugës në Liqenin e Ohrit e bën atë një përvojë paksa më të qetë dhe më paqësore sesa Ohri më aktiv. Kur viziton këtë qytet të qetë, ka disa vende të tjera që tregojnë bukurinë dhe kulturën, si enët e dhomave të argjilës në shtëpinë e Vëllezërve të Miladinovcit, Pazari i vjetër i Strugës, kishat e shekullit të vjetër dhe xhamitë.

Para mbrëmjeve ju mund të shijoni 3 lloje të plazheve të quajtura Plazhi Mashkull, Plazhi i Femrës dhe më i bukur i quajtur Galeb (Gull), që ndodhet pak para grykëderdhjes së lumit Crn Drim. Çdo gusht në Urën e Poezisë mbahen mbrëmjet e Poezisë së Strugës të vizituara nga poetët, shkrimtarët dhe artistët nga e gjithë bota. Çdo verë në qendrën kulturore të Strugës – skena e hapur e verës, është e organizuar kinemaja dhe ndryshon festivalin muzikor (‘Eja, Row ‘) duke përfshirë rock, metal, electro, hip hop, r’n b dhe shumë grupe të tjera nga e gjithë vendi. Gjatë natës mund të ecni pranë liqenit, pranë lumit  Drin, ose të shkoni në disko më të njohura si Oaza, Biser, plazhi i Tullamurit. Ka gjithashtu bare dhe pube shumë të bukura të vendosura pranë liqenit, pranë lumit dhe në qendër të Strugës si Grifon, Tullamore Dew, Plivalishte, Kinema e Ženska Plaža, Admiral, Album, Rruga, Cafe Sweet, Ujori dhe shumë të tjerë.

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

FESTA E DRINIT DIBER

Diber Albania

Përshkrimi i biznesit:

Festa e Drinit organizohet ne perputhje me objektivat afategjata te
zhvillimit te turizmit ne komunen Muhurr dhe zhvillimit komunal ne tersi.
Eshte nje fest e cila sherben si promovuese e ides per zhvillim.
Kjo feste do te jete ne nje dite e cila do te jap idene e fillimit te
sezonit te pushimit, ku nga kjo dite e pas ne bregun e lumit Drin, ofrohen
sherbime per pushim.
Data 1 (nje) Korrik e çdo viti do te jete dita e festes se Drinit.
Kjo feste zhvillohet ne te shtunen ose te Dielen me te afert me
daten 1 korrik, per arsye te nje pjesmarrje me masive si dite pushimi.
Mund te kete edhe shtyrje te dates ne vartesi te nje moti me shi apo
te ftohti duke patur parasysh se eshte festa e hapjes se sezonit te
plazhit.
Ne vazhdimesi , ne vartesi nga kushtet klimatereike do te kete levizje
data e zhvillimit te ketij aktiviteti
Adimistrata e komunes Muhurr eshte aktori kryesor qe kordinon te
gjitha veprimet per organizimin e festes se Drinit.
Detyrat per organizimin e dites “Festa e Drinit”.
1. Pregaditet nje banderol me shkrimin “Miresevini ne Muhurr” dhe
Welcome in Muhurr” e cila vendoset ne vendin me te dukshem ne
hyrje.
2. Pregaditet dhe shperndahen ftesat, behen njoftime ne median e
shkruar dhe elektronike lokale.
3. Kontaktohen tregtaret e fast-food dhe dyqaneve te tjera ushqimore,
duke ofruar sherbim ambulant. Gjithashtu kontaktohen edhe
shoferet e transportit te udhetareve per transport nga Peshkopia ne
Muhurr.
4. Pergatitje e terrenit ku do te zhvillohet aktiviteti duke improvizuar
skena sipas mundesive ekonomike , si dhe rregullim e pastrim te
siperfaqeve per plazh.
5. Sigurimi i fonise.
6. Marrin pjese kengetar, valltar ,humoriste qe interpretojn live.
7. Organizohen ekipe per zhvillim lojrash sportive si Futboll, Volejbill,
Not etj.
8. Organizohen ekipe per zhvillim lojrash popullore si terheqje litari,
kala Dibrançe, thyrje krahu etj.
9. Eshte e pranishme trupa e Cirkut te peshkopise.
10.Krijohet nje kend per afirmimin dhe shitjen e prodhimeve vendase.
11.Pregaditet dreka per te ftuarit.
12.Behet njoftim zyrtar per policine per ruajtjen e rendit dhe te sigurise
publike.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Muzeu i Kastriotëve

Sinë, Peshkopi, Diber, Albania

Përshkrimi i biznesit:

“Muzeu i Kastriotëve”, në fshatin Sinë të Dibrës ndodhet vetëm 20 kilometra larg qytetit të Peshkopisë. Në vitin 1985 kjo zonë është përcaktuar nga historianët si qendra e Principatës së Kastriotëve dhe vendlindja e heroit kombëtar të shqiptarëve Gjergj Kastriot Skënderbeut. Për këtë në fshatin Sinë e Poshtme u ndërtua po në këtë vit muzeu.
Ekzistenca e “Kepit të Skënderbeut”, “Gurëve të Gjinit”, si dhe gjetja e një mbishkrimi në gur, gjatë gërmimeve për plita,çuan në ndërtimin e muzeut, i cili në përbërje të tij ka patur në një sërë objektesh te luftëtarëve të mbledhura ndër vite.
Gjatë viteve ’90 edhe ky muze u plaçkit dhe duket se kjo gjë nuk po përfundon ende. Në maj të vitit 2011 u bë i mundur rikonstruksioni i muzeut, pasi ishte njoftuar që do të mbërrinte nga Italia Giorgo Marino Skënderbe, dhe fatmirësisht punimet ishin mbyllur një ditë më parë.
Tashmë “Muzeu i Kastriotëve” është në rregull jashtë dhe thuajse bosh brenda.
Krahas rrugës së shkatërruarr, e cila pengon së tepërmi ardhjen e vizitorve, me keqardhje konstatohet edhe “humbja” e objekteve.
Një banor të zonës thotë: ”Komuna duhet të japë 50 mijë lekë (të vjetra), për personin që do ta mirmbajë dhe do të luaj rolin e cicëronit,por ato nuk më japin asnjë lek,se m’a lanë mua si detyrë”.
Kështu qënka i shkruar fati i monumenteve tona, fat i pështirë mes plaçkitjeve dhe grabitjeve.

Informacion shtesë:

Mali I Korabit

Mali Korabit, Peshkopi, Dibër, Albania

Përshkrimi i biznesit:

Vend i pasur me bukuri të rralla natyrore, me gurë, shkëmbinj dhe kullota, i cili vizitohet nga shoqata të shumta alpinistësh të cilët arrijnë të ngjiten edhe deri në majën e saj e cila ka lartësinë 2764 m. Nga ana e Maqedonisë mund të udhëtohet deri në fshatrat e Rekës duke udhëtuar nga Dibra e Madhe-R.Maqedonisë e deri në disa prej këtyre fshatrave siç janë: Nistrovë, Bibaj, Zhuzhnjë, Rimnicë, Grekaj, Tanushaj, Nivisht si dhe në pjesën tjetër të Strazimirit nga organizohen ngjitjet alpinistike çdo vit. Vargmali i Korabit shtrihet mbi 40 kilometra në drejtimin veri-jug midis pjesës së poshtme të Drinit të Zi dhe saj kontribues Radika. Ajo është e vendosur rreth trekëndëshit kufitar të Shqipërisë, Maqedonisë dhe Kosovës, në jugperëndim të maleve të Sharit. Korab është një masivi shumë i thyer malor dhe përbëhet kryesisht nga rreshpe dhe gëlqeror të Paleozoikut me strukturat në blloqe, si dhe disa shkëmbinj të dëmtuara rëndë prej gipsi të Triasikut Permian. Në anën perëndimore, mali bie thikë mbi muret shkëmbore. Ana veriore përbëhet nga shkëmbinj të thepisur. Një lloj i kulmit të dyfishtë, i Korabit I dhe II, që arrin lartësinë 2756 m, e cila pothuajse ka të njëjtën lartësi, është rreth 150 metra në veriperëndim të majës së Korabit brenda territorit shqiptar. Në të njëjtën kreshpë janë dy majat e tjera duke arritur mbi 2700m, Shulani i Radomirës dhe Korabi III. Juglindja, duke pasur pak zona shkëmbore ndajnë disa livadhe, të cilat arrihen shumë thjesht, dhe herë pas here nga barinjtë me kopetë e tyre të deleve. Përveç majës së Korabit, ka disa të tjera, pothuajse në të njëjtën kuotë lartësie të barabartë. Në veri të majave binjake ka një numër të shumtë të tjerash paemër, me kulla shkëmbore me lartësi pothuajse të barabartë. maja gjendet rreth dy kilometra në jugperëndim, (maja /Porta e Korabit / Korapska Mala Vrata) arrin 2727m. Një disa qindra metra në jug është një tjetër majë maja e Moravës, e cila është 2718 metra. me vetëm pak metra më e ulët. majat janë gërryer herë pas here nga tektonika radiale në formën e blloqeve që në fund të Luginës Radika nga pala e Republikës të Maqedonisë. Këto blloqe herë pas here kanë shpatet pjerrta që të arrijë deri në 500 m (1,640 ft). Në pjesën më të lartë të saj, mbi 2000 m (6562 ft), klima është alpine dhe përfshin disa elemente të florës alpine. Mali Korab është shtëpi për ujvara spektakolare në luginën e sipërme të lumit Përroi i Thellë (mq: Dlaboka reka). Gjatë kohës së pranverës, ujëvarat arrin një lartësi prej mbi 130 metra, e cila e bën atë më të lartën në Maqedoni. Kufiri shtetëror ndërpret majën më të lartë Korabi i madh. Ngjitja nga pala e Republikës të Maqedonisë përfshin hyrjen e zonës kufitare maqedono-shqiptare, për të cilën është e nevojshme një leje e veçantë nga Ministria e Punëve të Brendshme të Republikës së Maqedonisë, edhe pse njerëzit rregullisht shkelin në Korab edhe pa të.

Informacion shtesë: