Kulla e Markos

9G6Q+VJ Prilep, North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Markovi Kuli ose Kullat e Marko (maqedonisht: Маркови Кули) ndodhen në veriperëndim të Prilepit, Maqedoni pikërisht mbi fshatin Varoš. Kullat e princit mesjetar maqedonas Marko Mrnjavčević janë të vendosura në një kodër të lartë 120-180 m, të rrethuar nga shpatet e pjerrëta të mbuluara me gurë graniti minutësh. Pjesa e sipërme e vendbanimit të dikurshëm mund të arrihet nga ana e saj veriore dhe jugore.

Gjatë hulumtimit arkeologjik katër dekador, u gjetën mbetje që tregojnë ekzistencën e një vendbanimi antik të hershëm – Keramija. Në periudhën romake, ky fshat i vogël u zgjerua në jugperëndim, një fakt i sugjeruar nga zbukurimet e shumta të mermerit të një bazilike të hershme të krishterë. Rrënojat në Markovi KuliVendosja në këtë terren daton nga shekujt XIII dhe XIV dhe është në gjendje të mirë. Muret janë të trasha rreth një metër dhe ishin ndërtuar me llaç gëlqeror dhe prehen mbi shkëmbinjtë e mëdhenj gëlqeror.

Muret e brendshme e ndanin akropolin në zona më të vogla. Pallati i mbretit maqedonas Vukašin dhe djalit të tij Marko ishte gjithashtu këtu. Porta e saj veriore ka një themel të përbërë – një dëshmi për rikonstruksione të shumta të hapësirës. Sipas disa gjetjeve historike, deri në pjesën e dytë të shekullit XIV dhe madje edhe më vonë, kjo kala u mbrojt nga vetëm 40 ushtarë.

Orari:

Always

Informacion shtesë:

Qyteti i gurtë i Kuklica

Kuklici, Stone Dolls, North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Kuklica ndodhet 8 km në veri-perëndim të Kratovës. Formacionet prej guri ndodhen në bregun e djathtë të luginës së lumit Kriva. Zona ka një lartësi mbidetare prej 415-420 m dhe shtrihet në një sipërfaqe prej 0.3 km katrore. Ka tre legjenda kryesore që rrethojnë formimin e shtyllave të çuditshme me gurë në Kuklica.

Legjenda më e famshme është ajo e një burri që nuk mund të vendosë se me cilën nga dy gra duhet të martohet. Pra, burri planifikonte të martohej me secilën grua në të njëjtën ditë në periudha të ndryshme. Kur dasma e parë ishte në zhvillim e sipër, gruaja e dytë që u martua me burrin shkoi të shihte se kush po martohej në të njëjtën ditë si ajo. Kur pa burrin e saj të ardhshëm duke u martuar me një grua tjetër, i mallkoi të gjithë të pranishmit në dasmë dhe i ktheu në gur.

Ekziston një variant tjetër i legjendës së parë për tregimin. Se ishte një grua që ishte e dashuruar me një burrë që tashmë e donte një grua tjetër. Ata planifikuan të martoheshin dhe ditën e tyre të martesës, gruaja me zemër të thyer mallkoi të gjithë dhe i ktheu në gur. Një tjetër legjendë popullore është se dikur kishte një pyll në zonë, por për shkak të betejave u dogj. Pastaj, zona u bë një djerrinë. Temperaturat ishin shumë të ulëta dhe kur ushtria kalonte nëpër shkretëtirë, të gjithë ushtarët u kthyen në shkëmbinj. Sipas fshatarëve vendas, shifrat e reja shfaqen çdo 5-6 vjet. Ka katër vende në Ballkan ku mund ta shihni këtë fenomen, tre nga të cilat janë në Maqedoninë e Veriut.

Informacion shtesë:

Kokino

North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Kokino është një sit arkeologjik i epokës së bronzit në Republikën e Maqedonisë së Veriut, afërsisht 30 km larg qytetit të Kumanovës, dhe rreth 6 km larg kufirit serb, në komunën Staro Nagoričane. Ndodhet midis rreth 1010 dhe 1030 m mbi nivelin e detit në samitin Tatićev Kamen dhe mbulon një sipërfaqe prej rreth 90 me 50 metra, me pamje nga fshatra eponime e Kokino. Ajo u zbulua nga arkeologu Jovica Stankovski, drejtor i muzeut kombëtar në Kumanovë, në vitin 2001.

Në vitin 2002, Stankovski së bashku me Gorje Cenev (i cili është kryetari i një planetariumi në një Qendër Kulturore Rinore në Shkup) botoi pretendimin që faqja përmban një “site megithitëse vëzhguese dhe e shenjtë” (мегалитска опсерваторија и светилиште). Vendi më i gjerë arkeologjik Kokino mbulon rreth 30 hektarë. Gjetjet më të vjetra arkeologjike datojnë nga rreth shekullit XIX para Krishtit, që korrespondon me epokën e hershme të bronzit evropian. Ajo tregon shenja okupimi për periudhën nga shekujt XIX deri në VII para Krishtit. Gjetjet nga epoka e bronzit të mesëm (rreth shekujve 16 deri në 14 p.e.r.) janë më të shumtët (kryesisht anije qeramike, mullinj gurësh, disa kallëpe dhe një varëse). Një aglomeratë nga Epoka e Hekurt u zbulua në vitin 2009. Mbetjet e anijeve të mbushura me oferta u gjetën të depozituara në çarje në shkëmbinj, gjë që shkaktoi interpretimin e sitit si një “mal i shenjtë”.

“Observatori megalitik” i Kokinos duhet të dallohet nga siti më i gjerë arkeologjik i Kokino. Vendi i pretenduar arkeoastronomik ka një sipërfaqe të kombinuar prej rreth 5000 metra katrorë dhe përbëhet nga dy platforma me një ndryshim në lartësi prej 19 metrash. Pretendimi i sitit që përfaqëson një vëzhgim astronomik është bërë nga Stankovski dhe nga Gjore Cenev në 2002. Sipas këtij interpretimi, siti përfshin shënjues të veçantë guri të përdorur për të gjurmuar lëvizjen e Diellit dhe Hënës në horizontin lindor. Observatori përdori metodën e vëzhgimit të palëvizshëm, duke shënuar pozicionet e Diellit në solsticin e dimrit dhe verës, si dhe ekuinoksin.

Katër vende me gurë ose “fronë” janë vendosur në një rresht në platformën e poshtme. Sipas Cenev, një bllok guri me një shënim në platformën e sipërme shënon drejtimin e lindjes së diellit në solsticin veror kur shikohet nga njëra prej vendeve. Kokino u përmend shkurtimisht në një poster të bërë nga “Forumi i Edukimit i Lidhjes Diell-Tokë” i NASA-s në 2005, megjithëse në një studim të kohëve të fundit të “vëzhguesve” antikë, faqja Kokino u përshkrua si “një çështje veçanërisht problematike”. Zyra e Mbrojtjes së Trashëgimisë Kulturore të Ministrisë së Kulturës së Maqedonisë e shpalli vendin “një pronë nën mbrojtje të përkohshme” më 13 nëntor 2008 (Vendimi nr. 08-1935 / 6) Në vitin 2009, Ministrja e Kulturës Elizabeta Kancheska-Milevska shpalli Kokino “një nga përparësitë e programit 2009 të Ministrisë së Kulturës”. Në vitin 2009, Republika e Maqedonisë gjithashtu sugjeroi që siti të mbishkrohej në listën e siteve të trashëgimisë botërore të UNESCO-s. Pas emërimit të tij zyrtar në 2011 për përfshirje në Listën e Trashëgimisë Botërore, dosja e emërimit të faqes Kokino u refuzua sepse numri i pikave të mundshme të vëzhgimit dhe shënuesve mund të tregonte një përafrim astronomik rastësisht.

Informacion shtesë:

Mali Baba

253M+8M Nizhepole, North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Mali Baba është mal në Maqedoni në afërsi të qytetit të Manastirit. Maja më e lartë është Pelisteri (2601m). Mali Baba është mali i tretë për nga lartësia në Maqedoni pas malit Korab dhe Sharrit.

Pranë majës së Pelisterit gjenden edhe majat Dva Groba (Dy varre) (2514m), Veternica (2420m), Muza (2359m), Rzana (2334 m), Shiroka (2218m), Kozji Kamen (Guri i Dhisë) (2199 m), Griva (2198m), Golema Çuka (2188m), Skrkovo (2140m) etj.
Mali Baba është ujëndarës i lumenjve të cilët derdhen në detin Adriatik dhe në anën tjetër në detin Egje.

 

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Mali i Sharrit

Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Shtrihen në Jug-Lindje të Kosovës duke filluar nga afersia e Prizrenit dhe shkojne pjerrtas me majet apo thepave në formë piramidale të radhitura njera pas tjetrës apo siç e quante qe nga antikiteti populli ilir, majat e sharres, nga ngjajshmëria me thepat e sharres, qe formojnë figura të njëpasnjëshme karakteristike në zemër të Ballkanit. Bjeshkët e Sharrit janë të njohura qysh nga antikiteti në dokumente të autorëve të ndryshëm, që nga shekulli i V p.e.s. më emrin Mont Skardus, nga Herodoti, i cili i pershkruan edhe fiset ilire dhe kufizimet e tyre. Nder shekuj keto vargmale sherbyen si mur natyror, mbrojtës nga sulmet barbare, drejt Maqedonisë dhe Greqisë ku konsideroheshin si të pakapercyeshme. Më vonë, me ardhjen e turqve në Ballkan, Malet e Sharrit u quajten Çar-dagh, ne dokumentet ottomane dhe europiane. Maja më e lartë nga fillojnë keto vargmale, mendohet se emrin e ka me origjinen frenge, “Pamje e bukur” “le bonne ten” e qe mbeti pastaj ne popull si Maja e Lubotenit e cila kulminon 2553m mbi nivelin e detit.

Informacion shtesë:

Qyteti i Shkupit

Qyteti i Shkupit
guida

Përshkrimi i biznesit:

Shkup (maqedonisht Скопје/Skopje) është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Maqedonisë. Gjatë periudhës ilire Shkupi ishte kryeqendër e Dardanisë dhe njihej me emrin Scupi.

Shqiptarët sot përbëjnë rreth 33-35% për qind të popullatës së Shkupit.

Territori i Shkupit ka qenë i banuar që prej së paku 4000 BC; Mbetjet e vendbanimeve neolitike janë gjetur brenda Kalasë së vjetër Kale që mbikëqyr qendrën moderne të qytetit (ne kohen e Ilirve). Në prag të shekullit të parë pas Krishtit, vendbanimi u kap nga romakët dhe u bë një kamp ushtarak.[1][2] Kur Perandoria Romake u nda në gjysmën lindore dhe perëndimore në vitin 395 pas Krishtit, Scupi u pushtua nga sundimi Bizantinve nga Konstandinopoja. Gjatë pjesës më të madhe të periudhës së mesjetës së hershme, qyteti u kontestua midis Bizantinës dhe Perandoris Bullgare, kryeqyteti i së cilës ishte midis 972 dhe 992. Në vitin 1392, qyteti u pushtua nga Perandoria Osmane që e quanin Üsküp. Qyteti mbeti nën kontrollin Turqive për më shumë se 500 vjet, duke shërbyer si kryeqyteti i Pashasanjakut të Üsküb dhe më vonë Vilajetit tr Kosovës. Në atë kohë qyteti ishte i famshëm për arkitekturën e tij orientale. Në vitin 1912, u aneksua nga mreteria e serbis gjatë luftërave ballkanike[3] dhe pas Luftës së Parë Botërore qyteti u bë pjesë e Mbretërisë së sapoformuar të Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve (Mreteria e Jugosllavise). Në luften e dytë botërore qyteti u pushtua nga ushtria Bullgare, e cila ishte pjesë e fuqive të Boshtit. Në vitin 1944 u bë kryeqyteti i maqedonisë demokratike (më vonë Republika Socialiste e Maqedonisë), e cila ishte një shtet federal, pjesë e Jugosllavise Federale Demokratike (më vonë Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë. Qyteti u zhvillua me shpejtësi pas Luftes se Dytë Botërore, por ky trend u ndërpre në vitin 1963 kur u godit nga një tërmet shkatërrimtar. Në vitin 1991, ajo u bë kryeqyteti i një Maqedonise të pavarur.

Shkupi ndodhet në rrjedhën e sipërme të Lumit Vardar dhe ndodhet në një rrugë të madhe Ballkanike veri-jug midis beogradit dhe athines. Kjo është një qendër për përpunimin e metaleve, kimike, druri, tekstile, lëkurë, dhe industritë e shtypjes. Zhvillimi industrial i qytetit është shoqëruar me zhvillimin e sektorit të tregtisë, logjistikës dhe bankave, si dhe një theks në fushat e transportit, kulturës dhe sportit. Sipas numrit të fundit zyrtar nga viti 2002, Shkupi ka një popullsi prej 506,926 banorë; Sipas dy vlerësimeve më të fundit jozyrtare, qyteti ka një popullsi prej 668,518 [4] ose 491,000 banorë.[5] Mendohet se mbi 35% jane Shqiptare duke u bazuar ne numrin e nxenesve.

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Shën Naumi manastir

Shën Naumi manastir
guida

Përshkrimi i biznesit:

Vetëm 2 km larg doganës së Tushemishtit ndodhet një nga Manastiret më të medha të gjithë rajonit tëEuropës e të Ballkanit..Sapo i afrohesh një parku të madh buzë liqenit me lumin Drin i cili kalon mes perms parkut 20 ha me një gjelbërim te harlisur me drurë të dendur dhe përroska uji me drurë të ndryshëm dekorativë me qiparise të shumta dhe zogj të rrallë si psh palloj vijnë rrotull manastirit dhe të duket sikur gjithçka këtu ka dale nga perrallat e Andërsenit .Afrohesh më pranë Manastirit dhe në hyrje ka një portë shekullore ku sipër portes është një mozaik ku paraqitet një bujk duke punuar token dhe në njërën anë është një ka dhe në anën tjetër një ari në pendën e qeve që bujku punon token.ndërsa brenda shtrihet një oborri madh dhe brenda tij shtrihet kompleksi imadh i kishës së Shën Naumit me piktura të shumta murale shenjtorësh ku vendin qëndror e ze ajo e Shën Naumit . Në një dhomë tjetër ndodhet varri i Shën Naumit ku njerëz të shumtë bëjnë peligrinazhe pranë varrit të shenjtorit .

Legjenda e Shën Naumit

Legjendat,të mbetura te tilla në kujtesën e njerzve m egjithë ndonjë fantazi ruajnë të trashëguara vlera historike dhe kulturore të popujve . E tillë është edhe legjenda e Shën Naumit.Shen Naumi i ka hipur një kali dhe është nisur nga Ohri për në Voskopojë .Në krye të Qafës së Plloçës kali hingëllin dhe nuk pranon të eci më përpara .I ndodhur para këtij fakti që nuk i bindej kali Shën Naumi vendos të këthehet dhe atje ku kali vendosi këmbën mbi një pllakë guri ngeli i stampuar patkoj i këmbes së kalit të Shën Naumit (njerzit e dhe ditët e sotme tek vendi ku duket shenja e patkojt hedhin lekë ).Shën Naumi i këthyer mbrapsh zbriti Qafën e Plloçës dhe kaloj nëpër fshatin Zagorçan dhe i uroj “ grurë mbjellshi dhe magjia ju qoftë gjithmon plot “Kur po hynte në fshatin Tushemisht një bari delesh e dhish i lëshoj qentë e tufës ndërkohë një tufë me lope që ishin aty pranë me brirët e tyre e shpëtuan Shën Naumin nga qentë .Shën Naumi bekoj lopët dhe mallkoj delet e dhitë që në këtë fshat mos paste kurrë .Gjatë gjithë rrugës shenjtori ndihmoj fukarenjtë dhe shëroj të sëmurët Pasi eci më pak se 2 km nga Tushemishti qendroj në një pllajë buzë liqenit .Aty pranë ishte pronari i tokës .Shën Naumi iu lut pronarit të tokës ti jepte pak vend se donte të jetonte atje në atë vend të cilin ai do ta bekonte .Pronari i tokës i tha Shën Naumit se do tja falte të gjithë token e tij nëse ai do ti sheronte vajzën e vetme të cilen e kishte të sëmurë me të meta mendore edhe tullace. Shënjtori pasi mundi të realizonte dëshirën e pronarit duke ia shëruar vajzë duke e larë buzë Drinit dhe duke e bekuar ujin atje (ku sot aktualisht ndodhet një ndërtesë e vogël dhe njerzit mbushin ujë të bekuar dhe sherojnë të sëmurët me ujin e bekuar nga Shën Naumi ) arriti të marri token e pronarit që i shëroj vajzën .Por Shën Naumit nuk i mjaftonte vetëm ajo tokë kështu që takoj një pronar tjetër që e kishte token ngjitur me atë që mori Shën Naumi .Pronari po e punonte token i mërzitur sepse ia kishte ngrënë njërin nga qetë ariu .Shën Naumi i thotë atij se do ta detyronte ariun të mbrehej në pendën e qeve dhe ta punonte token në vend të kaut që ai kishte ngrënë .Kjo është e pamundur tha pronari por shenjtori e realizoj e dhe këtë mrekulli atëherë edhe pronari i dytë ia dha token e premtuar Shën Naumit ku sot ndodhet Manastiri i cili mban emrin e tij ndërsa mbi portën kryesore ndodhet mozaiku që ka ariu sëbashku me kaun duke punuar token dhe aty pranë edhe Shën Naumi .

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Përshkrimi i biznesit:

Ndodhja e Shkupit në Lumin Vardar i jepë një pozitë të mirë gjeografike. Gjatësia gjeografike lindore eshte 21º 26′.

Shkupi ndodhet në veri të Republikës së Maqedonisë, në qendër të gadishullit të Ballkanit dhe në gjysmë të rrugës ndërmjet Beogradit dhe Athinës. Qyteti është ndërtuar në luginën e Shkupit, i orientuar në një aks perëndimor-lindor përgjatë rrjedhës së lumit Vardar, i cili rrjedh në Detin Egje në Greqi. Lugina është rreth 20 kilometra e gjerë dhe kufizohet nga disa vargmale në veri dhe në jug. Këto kufizime kufizojnë zgjerimin urban të Shkupit, i cili përhapet përgjatë Vardarit dhe Seravës, një lum i vogël që vjen nga veriu. Në kufijtë e saj administrativ, Qyteti i Shkupit shtrihet për më shumë se 33 kilometra,por është vetëm 10 kilometra

Shkupi është rreth 245 metra mbi nivelin e detit dhe mbulon 571.46 km2. Zona e urbanizuar mbulon vetëm 337 km2, me një dendësi prej 65 banorë për hektar. Shkupi, në kufijtë e tij administrativ, përfshin shumë fshatra dhe vendbanime të tjera, duke përfshirë Draçevë, Gorno Nerezi dhe Bardovci. Sipas regjistrimit të vitit 2002, Qyteti i Shkupit përbëhej nga 506,926 banorë, ndërsa zona e vetme urbane përmbante vetëm 444,800 banorë.

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Kalaja e Ohrit

Kalaja e Ohrit
guida

Përshkrimi i biznesit:

Kalaja e Samuelit
Për herë të parë përmendet nga historiani antik Tit Livij si mure qytetare të qytetit Lihnidos në shekullin e 3 para erës sonë, ndërsa përshkrimi më i madh daton nga shekulli 5 kur kalaja mbrohej nga sulmet e fiseve gjatë Shpërnguljes së madhe të popujve. Kalaja përdorej edhe në periudhën Romake edhe në atë Bizantine, dhe gjatë periudhës të mbretërisë së Samuelit u zgjerua dhe u përmirësua në mënyrë të konsiderueshme.

Forma e sotme ka origjinë nga koha e mbretit Samuel, madje se ekzistojnë të dhëna për prishje dhe riparime të kalasë nga ana e Turqve dhe Bizantinëve. Sot janë ruajtur 18 kulla dhe katër porta të kalasë, e cila është shenjë e mbrojtur e Ohrit. Në kala janë zbuluar shumë sende të rëndësishme dhe zbukurime me material të çmuar, dhe është gjetur nekropoli helenistik i shekullit të 5.

Amfiteatri

Në gjuhën dhe frymën e antikës flet edhe amfiteatri në pjesën e vjetër të Ohrit. Mendohet se u ndërtua në shekullin e 3 para erës sonë. Nga kjo epokë dhe nga periudha e mesjetës janë ruajtur shumë artefakte. Sot teatri është vend ku mbahen shumë manifestime, midis të cilave dhe ngjarjet në kuadër të festivalit Vera në Ohër.

Nëse e vizitoni Ohrin gjatë periudhës së verës dhe nëse nuk shkoni të shikoni ndonjë shfaqje në këtë teatër, do të humbisni mundësinë e vetme për të ndier ndjenjën që ka pasur ky publik në të njejtat vende para mijëra vjet më parë.

 

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

KUMANOVE

Kumanovo
guide

Përshkrimi i biznesit:

Lagjja më e vjetër përbëhet nga dyqanet dhe shumë pak shtëpi.

Veleshka Maalo (ose Veleshko Maalo) është një lagje e vjetër e Kumanovës. Emri vjen nga tregtarët nga qyteti i Velesit që kaloi nëpër lagje për të shitur prodhimet e tyre nga lumenjtë Vardar dhe Pchinja, dhe fshatrat Konjarinja Studena, Bara dhe Krasta. Rruga kryesore, e cila sot quhet Narodna Revolucija, ishte mënyra e tyre më e shkurtër drejt qendrës së qytetit.

Maja e Karapsko ishte e vendosur përgjatë anës jugore të Goce Dellçevit deri në fund të rrugës Mosha Pijade. Emri i lagjes erdhi nga osmanët. Çdo shtëpi në lagje kishte një oborr, oborri fqinj ishte i lidhur me dyer, të përdorura nga çdokush i ndjekur nga osmanët. Maqedonasit, komitët dhe revolucionarët e përdorën këtë skemë për të ikur në periferi të qyteteve dhe në vetë qytetin. Osmanët e quanin atë errësirë ose lagjen e fshehtë.

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: