Qyteti i gurtë i Kuklica

Kuklici, Stone Dolls, North Macedonia

Përshkrimi i biznesit:

Kuklica ndodhet 8 km në veri-perëndim të Kratovës. Formacionet prej guri ndodhen në bregun e djathtë të luginës së lumit Kriva. Zona ka një lartësi mbidetare prej 415-420 m dhe shtrihet në një sipërfaqe prej 0.3 km katrore. Ka tre legjenda kryesore që rrethojnë formimin e shtyllave të çuditshme me gurë në Kuklica.

Legjenda më e famshme është ajo e një burri që nuk mund të vendosë se me cilën nga dy gra duhet të martohet. Pra, burri planifikonte të martohej me secilën grua në të njëjtën ditë në periudha të ndryshme. Kur dasma e parë ishte në zhvillim e sipër, gruaja e dytë që u martua me burrin shkoi të shihte se kush po martohej në të njëjtën ditë si ajo. Kur pa burrin e saj të ardhshëm duke u martuar me një grua tjetër, i mallkoi të gjithë të pranishmit në dasmë dhe i ktheu në gur.

Ekziston një variant tjetër i legjendës së parë për tregimin. Se ishte një grua që ishte e dashuruar me një burrë që tashmë e donte një grua tjetër. Ata planifikuan të martoheshin dhe ditën e tyre të martesës, gruaja me zemër të thyer mallkoi të gjithë dhe i ktheu në gur. Një tjetër legjendë popullore është se dikur kishte një pyll në zonë, por për shkak të betejave u dogj. Pastaj, zona u bë një djerrinë. Temperaturat ishin shumë të ulëta dhe kur ushtria kalonte nëpër shkretëtirë, të gjithë ushtarët u kthyen në shkëmbinj. Sipas fshatarëve vendas, shifrat e reja shfaqen çdo 5-6 vjet. Ka katër vende në Ballkan ku mund ta shihni këtë fenomen, tre nga të cilat janë në Maqedoninë e Veriut.

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Informacion shtesë: