Qyteti i Shkupit

Qyteti i Shkupit
guida

Përshkrimi i biznesit:

Shkup (maqedonisht Скопје/Skopje) është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Maqedonisë. Gjatë periudhës ilire Shkupi ishte kryeqendër e Dardanisë dhe njihej me emrin Scupi.

Shqiptarët sot përbëjnë rreth 33-35% për qind të popullatës së Shkupit.

Territori i Shkupit ka qenë i banuar që prej së paku 4000 BC; Mbetjet e vendbanimeve neolitike janë gjetur brenda Kalasë së vjetër Kale që mbikëqyr qendrën moderne të qytetit (ne kohen e Ilirve). Në prag të shekullit të parë pas Krishtit, vendbanimi u kap nga romakët dhe u bë një kamp ushtarak.[1][2] Kur Perandoria Romake u nda në gjysmën lindore dhe perëndimore në vitin 395 pas Krishtit, Scupi u pushtua nga sundimi Bizantinve nga Konstandinopoja. Gjatë pjesës më të madhe të periudhës së mesjetës së hershme, qyteti u kontestua midis Bizantinës dhe Perandoris Bullgare, kryeqyteti i së cilës ishte midis 972 dhe 992. Në vitin 1392, qyteti u pushtua nga Perandoria Osmane që e quanin Üsküp. Qyteti mbeti nën kontrollin Turqive për më shumë se 500 vjet, duke shërbyer si kryeqyteti i Pashasanjakut të Üsküb dhe më vonë Vilajetit tr Kosovës. Në atë kohë qyteti ishte i famshëm për arkitekturën e tij orientale. Në vitin 1912, u aneksua nga mreteria e serbis gjatë luftërave ballkanike[3] dhe pas Luftës së Parë Botërore qyteti u bë pjesë e Mbretërisë së sapoformuar të Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve (Mreteria e Jugosllavise). Në luften e dytë botërore qyteti u pushtua nga ushtria Bullgare, e cila ishte pjesë e fuqive të Boshtit. Në vitin 1944 u bë kryeqyteti i maqedonisë demokratike (më vonë Republika Socialiste e Maqedonisë), e cila ishte një shtet federal, pjesë e Jugosllavise Federale Demokratike (më vonë Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë. Qyteti u zhvillua me shpejtësi pas Luftes se Dytë Botërore, por ky trend u ndërpre në vitin 1963 kur u godit nga një tërmet shkatërrimtar. Në vitin 1991, ajo u bë kryeqyteti i një Maqedonise të pavarur.

Shkupi ndodhet në rrjedhën e sipërme të Lumit Vardar dhe ndodhet në një rrugë të madhe Ballkanike veri-jug midis beogradit dhe athines. Kjo është një qendër për përpunimin e metaleve, kimike, druri, tekstile, lëkurë, dhe industritë e shtypjes. Zhvillimi industrial i qytetit është shoqëruar me zhvillimin e sektorit të tregtisë, logjistikës dhe bankave, si dhe një theks në fushat e transportit, kulturës dhe sportit. Sipas numrit të fundit zyrtar nga viti 2002, Shkupi ka një popullsi prej 506,926 banorë; Sipas dy vlerësimeve më të fundit jozyrtare, qyteti ka një popullsi prej 668,518 [4] ose 491,000 banorë.[5] Mendohet se mbi 35% jane Shqiptare duke u bazuar ne numrin e nxenesve.

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: